Haber

Erdoğan’ın konuştuğu çadır kenttekiler: Hiç ısınamıyoruz, donuyoruz

Ceren Bayar – Serkan Alan

MARAŞ – Depremin merkez üssü Maraş’ta enkazda arama kurtarma çalışmaları 6. gününde de devam ediyor. Kent merkezinde ağırlaşan enkazın bir kısmında çalışmalar tamamlanıp enkaz kaldırma işlemi yapılırken, bir yandan da yakınlarını bekleyen az sayıda insan görülüyor. Arama kurtarma çalışmalarının depremin beşinci gününde kendi enkazlarında başladığını söyleyenler, yakınlarının cansız bedenlerini beklediğini söylüyor. Arama kurtarma köpeklerinin yaşam belirtisi aradığı enkazlardan birinde, depremin 126. saatinde iki kız çocuğu iyi durumda kurtarıldı.

Yardımların ulaştığı kentte ahenk açısından eksiklikler bulunurken, bağlantı altyapısı şu anda sağlıklı bir şekilde yapılamıyor. Tuvalet sorununun devam ettiği kentte bu durum sağlık sorunlarına yol açarken, kronik hastalara ilaç temininde de sorunlar yaşanıyor.

‘Rahat değiliz, korku soğuk’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem sonrası ziyaret ettiği adreslerden biri de Maraş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarda bulunduğu kent merkezindeki stadyuma AFAD tarafından 500’e yakın çadır yerleştirildi. Enkaz altında yakınları olanların “kimse almasın” diye çıkamadığı çadırlarda özellikle geceleri fiziki zorluklar yaşanıyor. Yardımlarla getirilen ısıtıcılar tüp olmadığı için çalıştırılamazken, çadırda yaşayanların bir diğer sorunu da ilaçlama.

AFAD’a bağlı çadırkentte kalan ve Suriye’den Maraş’a yerleşen bir kişi, depremin ikinci gününde çadıra ulaşabildiklerini belirterek, durumları hakkında, “Rahat değiliz, hava çok soğuk. .” Battaniye ve giyecek yardımı aldıklarını belirten 16 kişi çadırda kaldı, kronik hastalığı olan yakınının iki kez bayıldığını, ilaçlarının kalmadığını söyledi. ‘Gelirse iki üç gün bekleyin’ dediler.

‘ISITAMIYORUZ, DONUYORUZ’

Maraş’taki depremden etkilenen bir başka yaşlı kadın ise durumunu ve yaşadıklarını şöyle anlattı: “Burada sıcak yemek, bir bardak çay bile içmedik. Hiç ısınmayız. Küçük bir tüp vardı ve bitti. Donuyoruz. Yerin altında 8 can daha var. Soba verdiler ama tüp vermediler. Donuyoruz. Hastayım, iki ameliyat geçirdim. İlaçlarımdan birini buldular ve veremediler. Benim de beynimde damar tıkanıklığı var” dedi.

‘ÇADIRA GİRDİK AMA ISITAMIYORUZ’

Maraş merkezdeki stadyumda kurulan çadır kentte depremin ikinci gününden itibaren barınan depremzede, şartların çok zor olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tamam, çadırlara girdik ama ısınamıyoruz. Isınacak bir şey yok. Sadece şilte ve yorgan vardır. Küçük bir tüp bulduk, onunla biraz çay demlerken onunla ısınıyoruz.”

ÇADIRIMIZI BOŞ BIRAKAMIYORUZ, BAŞKALARI SATIN ALMAK İSTİYOR

Şöyle devam etti:

“Yiyecek var ama kimisi yediği kadarını alıyor, kimisi biriktiriyor, kimisi ganimet. Yengem göçük altında, eşim orada ama çadırı benden aldıkları için çadırdan çıkamıyorum, dışarıda kalıyorum. Geçen gün oğlumu bıraktım, hemen geldiler ‘Bu çadır boşsa biz kalırız’ dediler.”

‘GECE ISITAMIYORUZ’

Depremden 57 saat sonra kurtarılan yaklaşık 2 yaşındaki Fatmanur’un annesi, çadırkentte ısınma sorunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Kızımın kalbinde 6 delik olduğu için ekipler çok yardımcı oldu. Umarım herkes böyledir. Geceleri soğuyor, ısınamıyoruz. Yarım tüp getirdiler. Çünkü yok. Tüpü getiren sürücü kaza yaptı. Bugün geleceklerini söylediler. İnşallah gelirse bugün ısınabiliriz diye düşünüyorum.”

‘RUSYA SAHRA HASTANESİ KURDU’

Maraş’ta yurt dışından gelen ekiplerin kurduğu sahra hastaneleri de depremzedeleri tedavi etmeye başladı. Rusya’dan gelen ve 40’tan fazla hekimin hizmet verdiği bu hastanelerden biri de Aliya İzzet Begoviç Parkı’nda kuruldu. Hastanede cerrahi, pediatri ve ağır bakım gibi birimler bulunmaktadır. (DUVAR)

kuluncakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu