Ekonomi

NATO küresel tehditler karşısında nükleer hazırlık seviyesini artırmayı değerlendiriyor

Rusya ve Çin’den gelen tehditlerin artması karşısında NATO şu anda ilave nükleer silahların konuşlandırılmasını ve bunların depodan hazır duruma getirilmesini tartışıyor. İttifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg, bu tartışmaların NATO’nun nükleer yeteneklerinin şeffaflığını bir caydırıcılık aracı olarak kullanmayı amaçladığını belirtti.

Stoltenberg Pazartesi günü İngiliz Telegraph gazetesine verdiği bir mülakatta ittifak içindeki bu istişarelerin önemini vurguladı. “Kaç nükleer savaş başlığının operasyonel olması ve hangilerinin depolanması gerektiği konusunda operasyonel ayrıntılara girmeyeceğim, ancak bu konularda istişarede bulunmamız gerekiyor. Biz de tam olarak bunu yapıyoruz” dedi. NATO’nun nükleer statüsü hakkında net bir mesaj verilmesinde şeffaflığın rolünü de vurgulayan Genel Sekreter, “Şeffaflık, elbette nükleer bir ittifak olduğumuz mesajının doğrudan iletilmesine yardımcı olur” dedi.

Genel Sekreter NATO’nun nihai hedefinin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya olduğunu yineledi, ancak diğer uluslar nükleer silahlara sahip olduğu sürece bu silahları muhafaza etmenin gerekliliğinin de altını çizdi. “NATO’nun amacı elbette nükleer silahların olmadığı bir dünya, ancak nükleer silahlar var olduğu sürece nükleer bir ittifak olarak kalacağız, çünkü Rusya, Çin ve Kuzey Kore’nin nükleer silahlara sahip olduğu ve NATO’nun olmadığı bir dünya daha tehlikeli bir dünyadır” dedi.

Stoltenberg daha önce de nükleer silahları NATO’nun “nihai güvenlik garantisi” olarak ilan etmiş ve bunların barışın korunmasına hizmet ettiğini savunmuştu. Bu açıklama geçtiğimiz hafta devam eden gerilim ve güvenlik endişelerinin ortasında geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın olağanüstü durumlarda savunma için nükleer silahlara başvurabileceği yönünde uyarılarda bulundu. Rusya, ABD ve Avrupalı müttefiklerini Ukrayna’ya bir kısmı Rus topraklarında kullanılan milyarlarca dolarlık silah sağlayarak nükleer gerilimi tırmandırmakla eleştirdi.

NATO genellikle silahları konusunda gizliliği korumakla birlikte, ABD’nin Avrupa’nın çeşitli yerlerine nükleer bombalar yerleştirdiği bilinmektedir. NATO ayrıca Kiev’e silah sevkiyatının koordine edilmesinde de önemli bir rol oynayarak ittifakın mevcut jeopolitik ortama aktif katılımını yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kurucasileajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu